#ZdrowaRywalizacja

20 Gru 2019


https://vimeo.com/380222388




SFD S.A. rozpoczyna projekt #ZdrowaRywalizacja, który jest odpowiedzią na niezdrową rywalizację, którą można zaobserwować m.in. na forach tematycznych. Zarząd, dbając o dobre imię firmy oraz jej pracowników, zachęca do powielania dobrych praktyk inne podmioty, w tym konkurencję.





– Już jakiś czas temu informowaliśmy klientów o różnicy w składzie produktowym kilku odżywek, będącej wynikiem niekonsultowanej z SFD S.A. zmiany wprowadzonej przez jednego z naszych dostawców. Przypomnę, sprzedaż produktów wstrzymaliśmy, a te, które trafiły na rynek, wycofaliśmy. Tymczasem w sieci widać próby dyskredytowania SFD S.A., choć gramy fair i otwarcie komunikujemy o tym, co dzieje się w naszej firmie – tłumaczy Mateusz Pazdan, CEO SFD S.A.


Oświadczenie w sprawie przeprowadzonej kontroli wewnętrznej dotyczącej zawartości cukru w produktach białkowych

29 Lis 2019

Spółka SFD S.A. oświadcza, że wewnętrzna analiza serii wyrobów pochodzących z zakładu podwykonawcy, który we wrześniu br. dopuścił się wprowadzenia niekonsultowanej zmiany w składzie produktowym, wykazała rozbieżność w zawartości cukrów w 4 na 20 odżywek białkowych.









Zlecona analiza obejmowała 20 produktów (w wybranych wariantach smakowych) dostępnych w ofercie SFD S.A. W 4 wyrobach tj. ALLNUTRITION Isolate Protein, ALLNUTRITION Micellar Casein, SFD Casein Micellar oraz FitWhey Whey Protein Concentrate wystąpiła rozbieżność w informacji  na temat rzeczywistej zawartości cukru, a tym, co zostało zamieszczone na etykietach. We wszystkich przebadanych produktach wartość białka zgadzała się z deklarowanym poziomem. 









Spółka SFD S.A. w swoich produktach deklaruje wartości odżywcze na podstawie certyfikatów surowców, przyjmując średnią wartość z deklaracji, na podstawie której renomowany producent surowca, u którego zaopatruje się Spółka, określa zawartość cukru. Z tego powodu, w zależności od partii surowca, wartości odżywcze, a w szczególności zawartość cukru, zawsze będą nieznacznie odbiegać od deklaracji znajdującej się na opakowaniu produktu. Wynika to z założenia Dyrektywy 90/496/EWG r. i rozporządzenia (UE) nr 1169/2011, które wskazują, że wartość energetyczną i odżywczą należy podawać w etykietowaniu jako „wartości średnie”, co oznacza taką wartość, która najlepiej przedstawia ilość składnika odżywczego w danym środku spożywczym i która obejmuje naturalną różnorodność środków spożywczych, wahania sezonowe, strukturę konsumpcji i inne czynniki mogące spowodować zmiany rzeczywistej wartości.









Co więcej, rzetelny wynik badania nigdy nie powinien opierać się wyłącznie na pojedynczej próbce  badawczej ze względu na niedostateczną homogeniczność produktu, błąd badania czy też dodatek substancji zniekształcających wynik – np. substancji słodzących. Rzetelne badanie polega na przeanalizowaniu kilku próbek różnymi metodami, z których następnie należy wyciągnąć średnią wartość.









Spółka SFD S.A. ma świadomość tego, jak ważna dla Konsumenta jest zawartość cukru w produkcie, dlatego podjęto decyzję o podniesieniu deklarowanej zawartości cukru na etykietach do maksymalnego poziomu. Ostatecznie Spółka zdecydowała się wstrzymać sprzedaż odżywek białkowych, w których wystąpiły jakiekolwiek rozbieżności w składzie produktu do czasu poprawy informacji na etykietach. Aktualne tabele wartości odżywczych dla produktów ALLNUTRITION Isolate Protein, ALLNUTRITION Micellar Casein, SFD Casein Micellar oraz FitWhey Whey Protein Concentrate są dostępne na stronie www.sfd.pl/sklep.









Za zaistniałe niejasności przepraszamy i zgodnie z deklaracją, zwiększamy częstotliwość badań naszych produktów, a także wprowadzamy jeszcze bardziej rygorystyczny proces kontroli podmiotów z nami współpracujących.


Oświadczenie w sprawie testów wykazujących zwiększoną zawartość cukrów w wybranych produktach

26 Wrz 2019

We
wrześniu 2019 roku, jeden z blogów zajmujących się badaniem odżywek
sportowych, po przebadaniu produktów spółki zwrócił uwagę na większą
(niż deklarowana) zawartość cukrów w wyrobie spółki. Natychmiast zlecone
zostało badanie, które potwierdziło zmiany w składzie produktowym. W
tym samym momencie wstrzymano sprzedaż sprawdzonych produktów i o
zmianach powiadomieni zostali konsumenci. 





Stwierdzono
niezgodność rodzaju węglowodanów tj. zamiast maltodekstryny
(modyfikowana skrobia kukurydziana), która tylko w pewnym stopniu jest
scukrzona, dodana została dekstroza (inaczej glukoza). Zawartość białka
jest niezmienna. Zawartość węglowodanów także nie ulega zmianie – może
się zmieniać tylko procentowa zawartość cukrów wchodzących w
węglowodany. Produkt jest bezpieczny i zgodny z prawem, jednak opis na
etykietach mógł wprowadzić w błąd konsumentów. 





Zmiana
składu produktowego wynikała ze zmiany procesu produkcyjnego w
zakładzie podwykonawcy, niekonsultowanej wcześniej ze spółką SFD SA. Za
zaistniałe niejasności przepraszamy i jednocześnie deklarujemy
zwiększenie częstotliwości badań naszych produktów. W SFD SA. dbamy o
to, by nasze produkty zawsze były najwyższej jakości. Portfolio naszych
wyrobów w ostatnich latach wzrosło kilkukrotnie, za co bardzo dziękujemy
naszym klientom. Wiemy jednak, że chcąc utrzymać pozycję lidera rynku,
musimy zwiększyć nakłady na ciągły proces kontroli jakości.