Oświadczenie w sprawie testów wykazujących zwiększoną zawartość cukrów w wybranych produktach

26 Wrz 2019

We
wrześniu 2019 roku, jeden z blogów zajmujących się badaniem odżywek
sportowych, po przebadaniu produktów spółki zwrócił uwagę na większą
(niż deklarowana) zawartość cukrów w wyrobie spółki. Natychmiast zlecone
zostało badanie, które potwierdziło zmiany w składzie produktowym. W
tym samym momencie wstrzymano sprzedaż sprawdzonych produktów i o
zmianach powiadomieni zostali konsumenci. 





Stwierdzono
niezgodność rodzaju węglowodanów tj. zamiast maltodekstryny
(modyfikowana skrobia kukurydziana), która tylko w pewnym stopniu jest
scukrzona, dodana została dekstroza (inaczej glukoza). Zawartość białka
jest niezmienna. Zawartość węglowodanów także nie ulega zmianie – może
się zmieniać tylko procentowa zawartość cukrów wchodzących w
węglowodany. Produkt jest bezpieczny i zgodny z prawem, jednak opis na
etykietach mógł wprowadzić w błąd konsumentów. 





Zmiana
składu produktowego wynikała ze zmiany procesu produkcyjnego w
zakładzie podwykonawcy, niekonsultowanej wcześniej ze spółką SFD SA. Za
zaistniałe niejasności przepraszamy i jednocześnie deklarujemy
zwiększenie częstotliwości badań naszych produktów. W SFD SA. dbamy o
to, by nasze produkty zawsze były najwyższej jakości. Portfolio naszych
wyrobów w ostatnich latach wzrosło kilkukrotnie, za co bardzo dziękujemy
naszym klientom. Wiemy jednak, że chcąc utrzymać pozycję lidera rynku,
musimy zwiększyć nakłady na ciągły proces kontroli jakości.